Некрологът

Некрологът представлява информативна страница, която служи за оповестяване на смъртта на даден човек и за отбелязване на настъпването на определена годишнина от нея.

Поради непредвидимия характер на смъртта, предизвикана в повечето случаи от внезапни и неочаквани обстоятелства, е съвсем нормално повечето от нас да нямат много ясна идея какво по принцип трябва да съдържа един некролог и в какъв вид трябва да бъде изготвен той.

Освен, ако не сте имали неприятния късмет вече да сте се сблъсквали със смъртта на близък човек и да имате опит в организирането на погребение, вариантът за вас е да се обърнете към услугите на траурна агенция, която да изготви и принтира некролозите, разбира се по изцяло вашите изисквания и предпочитания.

Разбира се, винаги може да се допитате до ваши познати и близки, или пък да потърсите повече информация в Интернет, но така рискувате да се натъкнете на невярна информация или да пропуснете нещо важно, което е от ключово значение, като например факта, че на некролог никога не се поставя снимка на покойника преди 40-ия ден.

Затова ние от погребална агенция Траур решихме да изясним всички пропуски и неясноти и да ви запознаем с това какви са установените норми за изготвянето на некролози и какво трябва да съдържат те.

Хубаво послание

Посланието е самата същност на некролога. То изразява дълбоката скръб на близките на починалия и завещава паметта, която всеки от тях ще пази за покойника.

Посланието може да бъде създадено от вас и вашите близки, като по този начин то ще бъде персонализирано и в него може да добавите неща, които са характерни за вашия близък и вашето семейство.

Разбира се, не всеки от нас е роден поет с дар слово, така че ако нямате нужното въображение да създадете правилното послание, може да разчитате, че избраната от вас погребална агенция ще ви помогне в това начинание.

Подходяща снимка, но не преди 40-ия ден

Хубавият некролог изисква подходящата снимка, която ще остави във вас и останалите спомена за образа на покойника.

Тя ще бъде образът, за който всеки ще се сеща, когато погледне некролога и си спомни за отминалите времена.

Поради това подберете снимка, която да е както представителна, така и свързана с приятен спомен за вашия близък. Така ще може винаги да правите асоциация с някой мил спомен за вашия роднина.

Една много важна специфика, която не всички знаят, е че на некролога до 40-ия ден не трябва да бъде поставяна снимка. Едва след 40-ия ден и на отбелязвания като 3, 6, 9 месеца и 1 година в некролога се поставя снимка на покойника.

Елегантен дизайн

Некрологът служи основно за информативно средство, но в същото време е и представителен документ за вашия починал любим човек.

Поради това дизайнът на некролога е нещо, което е важно за повечето хора, особено за онези, които ценят и обичат своя близък човек.

Добрите траурни агенции ще ви предложат богат избор от елементи и орнаменти, които да добавите към некролога, така че той да има нужния представителен вид и желания елегантен дизайн.

Едни стилни странични линии или пък красиво изображение с цветя може наистина да обогати избрания от вас некролог и да го направи представителен и приветлив.

Не подценявайте тази част от изработката на некролози, тъй като тя може да ви поднесе наистина неочаквани предимства.

Качествена облицовка, която да го запази

Като средство за информация и изразяване на скръбта на близките, некрологът най-често се поставя на видни места на открито.

Атмосферните условия не са щадящи, поради което е нужно да предпазите некролозите си с качествени материали.

Облицовката на некролога най-често се прави от фолио за ламиниране, което го съхранява и го оставя в първоначалния му вид за целия период на използване, което в най-лошия случай е не повече от 1 година.

Някои хора решават да облицоват некролога с найлон или плик, но това не е толкова ефикасно, колкото ламинирането.

В крайна сметка с какво покритие ще обвържете некролога си е лично ваш избор, но вярваме, че като израз на скръбта на вашето семейство към покойника, бихте пожелали да запазите некролога в оригиналния му вид колкото се може по-дълго.

Думата некролог идва от гръцки –  думата :νεκρός – мъртъв и думата: λόγος – дума

Представлява публикация по повод смъртта на дадена личност, често с причината за смъртта, данни за траурната церемония (мястото и датата на погребението) или за помен по повод изминал период от смъртта, както и съболезнованията на близките му.

Като правило некрологът е с кратко съдържание. Понякога съдържа описание на жизнения път на покойника и на заслугите му към обществото.

 

Вашият коментар